10-08-2022 Aardenburg

Dianto Reed Quintet

foto: Bart Domhof

Dianto Reed Quintet is een kamermuziekgroep gevormd door vijf Spaanse jonge muzikanten gevestigd in Amsterdam. De naam van de groep betekent anjer in het Esperanto; anjer omdat het een typische mediterrane bloem is en Esperanto omdat het als een universele taal wordt beschouwd, zoals muziek.

Dit type groep biedt een timbrische veelzijdigheid die een uniek geluid kan creëren, dankzij de combinatie van deze vijf houtblazers: klarinet, basklarinet, fagot, saxofoon en hobo. Ze hebben allemaal een gemeenschappelijk element, het riet.

Programma

Jean-Philippe Rameau 1683-1764.Suite la Triomphante (1727) Arr by Raaf Hekkema

1. Prélude
2. Allemande

Enrique Granados, 1867-1916  Doce danzas españolas. (1892) Arr. by Arjan Linker

1. Oriental

Manuel de Falla, 1876-1946  El amor brujo (1915). Arr. by Hugo Bouma

Pauze

Ton ter Doest, 1964  Circus Muziek(1990)

I, IV, V, VI, VII

Robert Schumann, 1810-1856 Waldszenen Op. 82 (1848) Arr. by Raaf Hekkema

Eintritt

Jäger auf der Lauer

Einsame Blumen

Herberge

Abschied

Traditional Catalan Song  El cant dels ocells. Arr. by Dianto Reed Quintet

Xoan Montes Capón 1840-1899   Negra sombra. (1892). Arr by Arjan Linker

Julio Medaglia 1938  Suite “Belle-Époque in Sud-America”. Arr. by Dianto Reed Quintet

1. El Porsche Negro

Paquito D’Rivera, 1948 Aires Tropicales(1994)

Arr. by Dianto Reed Quintet. Alborada & Vals Venezolano

Biografie

Na hun studie aan verschillende Spaanse conservatoria nemen Dianto Reed Quintet-leden deel aan verschillende jonge nationale en internationale orkesten, zoals het Jeugdorkest van Spanje, het Nationaal Jeugd Orkest, het Jeugdorkest van de Europese Unie of het Jong Nederlands Blazers Ensemble. Tegenwoordig zetten ze hun masterstudie voort aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze masterclasses hebben gekregen van verschillende gerenommeerde musici als Miriam Pastor, Simon van Holen, Harmen de Boer, Arno Bornkamp, ​​Davide Lattuada, Saskia Mees of Bas Pollard.

Dianto Rietkwintet biedt een andere benadering van het traditionele kamermuziekconcert. Hun optredens vallen op door de samensmelting van een zeer sterke energie en contrastelementen. Dit wordt bereikt door de volgorde van de verschillende bewegingen van de stukken te combineren en te veranderen om het publiek te verrassen en door een choreografie op te nemen, wat helpt om een ​​diepere interactie tussen de luisteraars en de muzikanten te creëren.
Deze recente creatie heeft Dianto Rietkwintet de Eerste Prijs gewonnen op het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2021, het Storioni Concours 2021, het XV Concurso Nacional de Cámara Villa de Cox (Spanje) en is een van de finalisten van het Dutch Classical Talent 2022/2023 (finale te houden). Het is uitgenodigd om op te treden in enkele van de belangrijkste nationale radio- en televisieprogramma's zoals Podium Witteman voor de nationale tv en De Klassieken en Spiegezaal Avrotros, live opgenomen in de Spiegelzaal van Het Concertgebouw, voor de NPO Radio 4.
Tijdens het seizoen 2021-2022 hebben ze een tour georganiseerd die speelt in verschillende theaters en gerenommeerde zalen in heel Nederland, waaronder de Kleine zaal van Het Concertgebouw, Stadstheater Zoetermeer, Tivoli Vredenburg, Paleis het Loo, Muziekkamer Assen of Museum Singer Laren. Ze hebben opgetreden op enkele festivals zoals “Grachtenfestival”, “Wonderfeel”, “KinderMuziekFestival” en in de nabije toekomst zullen ze ook deelnemen aan het “Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog 2022”, “Storioni Kammermuziekfestival” of “Horn of Plenty Festival” ", onder andere.