03-08-2022 Nieuwvliet

Emile & Arthur Daems

foto: Willem Govaerts

Emile en zijn broer Arthur musiceren al vanaf jonge leeftijd samen. Hun kamermuziekavontuur begon in hun tienerjaren als vierhandig pianoduo. Meer recent richtten ze samen een pianotrio op, en treden ze eveneens regelmatig op als duo. Het is in deze bezetting dat ze in juni 2019 het concours Musiq3 wonnen, met een uitvoering van de Ravel Duo Sonate. Dankzij deze prestatie mochten ze in juni optreden in het kader van het festival Musiq3.

Programma

Een selectie uit de inventies          Johann Sebastian  Bach (1685-1750)

Sonate voor viool en cello              Maurice Ravel (1875-1937)

I. Allegro

II.  Très vif

III. Lent

IV. Vif, avec entrain

pauze

Duo voor viool en cello (1925)      Erwin Schulhoff (1894-1942)

I. Moderato

II. Zingaresca: Allegro giocoso

III. Andantino

IV. Moderato

Duo voor viool en cello op. 7        Zoltan Kodaly  (1882-1967)

I. Allegro serioso, non troppo

II. Adagio – andante

III. Maestoso e largamente ma non troppo

Biografie

Emile Daems ontdekte al vroeg zijn passie voor muziek, toen hij op 6-jarige leeftijd viool begon te spelen aan de muziekacademie van Anderlecht. In 2012 werd hij op 15-jarige leeftijd toegelaten tot de Jong Talentenklas van Leonid Kerbel aan het Conservatoire royal de Bruxelles. In het Koninklijk Conservatorium Brussel vatte hij in 2013  eveneens de studie muziekschriftuur aan.  Hier studeerde hij in 2018 af met grootste onderscheiding. Momenteel studeert hij nog compositie bij prof. Annelies Van Parys. Emile volgde al verscheidene internationale viool- en kamermuziekmasterclasses, bij gerenommeerde muzikanten als Walter Grimmer, Dejan Bogdanovic, Miriam Fried, Menahem Pressler, Ivry Gitlis…Emile werd in 2019 en 2020 uitgenodigd op het gerenommeerde kamermuziekfestival Musica Mundi om er de Young Faculty Members te vervoegen. Emile krijgt gewaardeerde steun van de Stichting Robus.

Arthur was 4 jaar toen hij startte met cello volgens de Suzuki methode. Al snel bleek zijn hobby zijn passie. Op 7-jarige leeftijd nam Steven Caeyers hem onder zijn hoede en 4 jaar later, in april 2009, vervolgde hij zijn opleiding bij Didier Poskin. In september 2015 werd hij toegelaten als Jong Talent in zijn klas aan het “Conservatoire Royal de Bruxelles”. Momenteel zit Arthur in zijn 2e Master in de klas van Marie Hallynck. Arthur behaalde verschillende prijzen op internationale concours. Hij won onder andere de “Edmond Baert International Cello Competition”, Concours “Horlait Dapsens” en behaalde een 2e prijs in de “International Young Talent Music Competition”.Verder volgde hij met veel plezier en wederzijdse erkenning masterclasses bij Walter Grimmer, Hélène Dautry, Julian Steckel, Pieter Wispelwey en Natalia Gutman. Ook kreeg hij een halfjaar les van Henri Demarquette en studeerde hij aan de “Meadowmount School of Music” in New York bij Hans Jorgen Jensen .